Finansijska ucionica
Finansijska učionica Finansijska učionica Finansijska učionica Finansijska učionica

Znanje je najveće imanje!

 • Finansijska edukacija za bolje razumevanje
  i upravljanje ličnim finansijama

Uvećavanjem svojih finansijskih znanja na putu smo kvalitetnijeg upravljanja ličnim finansijama. U vremenu kada finansijske tehnologije ubrzano napreduju želimo da vam pružimo priliku da se bolje upoznate sa pojedinim bankarskim proizvodima i pojmovima i na taj način budete sigurniji u donošenju važnih životnih odluka.

Korisno je da znate

Prednosti korišćenja elektronskog i mobilnog bankarstva

Korišćenje elektronskog i mobilnog bankarstva u savremenim uslovima života i poslovanja predstavljaju način da pojedinac ili preduzeće sigurno, jednostavno i brzo obavljaju svoje finansijske transakcije. Ukoliko već niste korisnik elektronskog ili mobilnog bankarstva korisno je da se upoznate sa načinom aktiviranja, glavnim funcionalnostima i prednostima koje su vam na raspolagaju. Saznajte više!


Elektronsko bankarstvo ili e-banking predstavlja skup raznovrsnih načina izvršavanja finansijskih transakcija pomoću računarskih mreža i telekomunikacionih medija. Na ovaj način, korisnicima se omogućava da putem interneta brzo i lako pristupe svom računu u banci, svih 7 dana u nedelji, nezavisno od radnog vremena banke. Za korišćenje ove usluge neophodno je posedovanje računara, tableta ili mobilnog telefona koji podržava internet. Elektronsko bankarstvo može znatno da uštedi vreme korisnicima, jer se većina transakcija obavlja bez čekanja. Takođe, usluge koje se obavljaju putem elektronskog bankarstva su oslobođene provizija od strane većine banaka ili su te provizije značajno manje od onih koje se plaćaju na šalteru banke.

ucionica
Jedna vrlo značajna prednost e-bankarstva je ta što od momenta korišćenja ove usluge korisnici na jednom mestu imaju uvid u sve transakcije na računima, u elektronskoj formi i u skladu sa rokovima čuvanja podataka koje propisuje banka. Klijenti banke mogu obavljati veliki broj finansijskih transakcija - plaćanja, transfer novca sa računa na račun, plaćanje iz prethodno kreiranog šablona naloga za plaćanje, obavljanje menjačkih poslova. Pored toga, korisnici imaju uvid u stanje, dnevne promene na računu i evidenciju transakcija, ali i stanje po kreditu, ukoliko ga imaju. Korišćenje elektronskog bankarstva je veoma bezbedno, jer nakon svih elektronskih transakcija ostaje zapis, a identitet osobe koje koristi ovu uslugu proverava se putem SMS-a.

Elektronsko bankarstvo Vojvođanske banke je savremen programski proizvod koji vam omogućava da transakcije platnog prometa obavljate iz svoje kancelarije ili kuće bez potrebe da dolazite u banku.

Glavne prednosti korišćenja digitalnog bankarstva za fizička lica:

finansijska-ucionica
 • Sigurno i jednostavno upravljanje novcem- 24/7
 • Plaćanje računa i vršenje svih drugih vrsta plaćanja bez odlaska u banku
 • Plaćanja bez provizije
 • Prebacivanje sredstava na račune unutar banke bez naplate provizije
 • Kreiranje šablona naloga za plaćanja
 • Kreiranje naloga sa datumom izvršenja u budućnosti
 • Besplatne SMS poruke za autorizaciju i identifikaciju
 • Plaćanje računa skeniranjem IPS QR koda
 • Uvid u promet i stanje po računu

Ključne prednosti e-banking aplikacije Vojvođanske banke za pravna lica:

finansijska-ucionica
 • Banka dostupna 24/7
 • Uvid u račun bez vremenskih ograničenja
 • Trenutna realizacija naloga u platnom prometu
 • Slanje naloga sa mogućnošću valutiranja unapred
 • Praćenje prometa po računima za različite vremenske periode
Mobilno bankarstvo iii m-banking je najnoviji trend u razvoju elektronskog bankarstva. Drugim rečima, mobilno bankarstvo je novi kanal za usluge koje banke nude i platforma za sve personalizovane usluge bazirane na informacijama u realnom vremenu. M-banking omogućava plaćanje putem mobilnog telefona, tableta i drugih mobilnih uređaja. Najveća prednost ogleda se u jednostavnoj upotrebi, mobilnosti i automatskom povezivanju sa bankom. Transakcije se mogu obavljati sa bilo kog mesta u svetu, bez obzira na doba dana, a plaćanje računa moguće je obaviti za samo nekoliko minuta. Zato je ovaj način plaćanja jako brzo postao omiljen, kako mladima, tako i onima koji uz samo par klikova iz doma ili kancelarije odrade posao koji je ranije zahtevao dugo čekanje u redovima.

Zašto je dobro imati i koristiti m-banking aplikaciju?

finansijska-ucionica
 • Niže provizije za sve vrste plaćanja
 • Brzo,jednostavno i bezbedno logovanje pomoću PIN-a ili otiska prsta
 • Uvid u stanje i promet po računima i pregled kartica
 • lnterni i eksterni prenosi sa mogućnošću izbora datuma valute u budućnosti
 • Korišćenje lokatora filijala/ekspozitura i bankomata Vojvođanske banke

Pet razloga zašto je digitalizacija spas za mala i srednja preduzeća

Ubrzan prelazak na digitalne kanale poslovanja omogućio je brojnim preduzećima da unaprede svoje poslovanje na brojnim nivoima i postignu odlične poslovne rezultate i u redovnim, ali i manje povoljnim okolnostima u širem društvenom ambijentu. Gotovo svi koji su krenuli putem digitalizacije ostaju na tom putu, jer su svedoci novih pogodnostima koje su im raspolaganju i koje rado koriste. Poslovni horizonti se šire, a mogućnosti koje su pred njima su sadržajne, kvalitene i brojne. Najveći broj njih ističe kao najznačajnije prednosti: privlačenje novih kupaca, saradnja sa međunarodnim kompanijama, razvoj novih proizvoda i usluga, svobuhvatniji pristup podacima, bolju saradnju unutar poslovne organizacije itd. Saznajte više!


U godini pandemije, ubrzan prelazak na digitalne kanale prodaje omogućio je brojnim preduzećima da postignu dobre poslovne rezultate i napreduju uprkos nepovoljnim okolnostima. Ipak, pojedini preduzetnici nepoverljivi su prema novinama, preferiraju tradicionalne metode, ili nemaju dovoljno internih stručnjaka za poduhvat kakav je primena inovativnih alata poslovanja. Iako je adaptacija poslovnih modela izazovan proces, okretanje ka digitalnoj areni nesumnjivo omogućava rast. Najčešći razlozi za ovo su:

finansijska-ucionica
Privlačenje novih kupaca - Za svako preduzeće koje želi da posluje uspešno, važno je razumevanje i prilagođavanje zahtevima potrošača i osluškivanje promena na tržištu. Pomeranjem poslovanja ka digitalnoj sferi, kompanije pokazuju interesovanje za potrebe kupaca i grade lojalnu bazu, ali i privlače nove kategorije, što podrazumeva makisimizovanje dobiti.
finansijska-ucionica
Saradnja sa međunarodnim kompanijama - Firme koje pretenduju da sarađuju sa inostranim tržištem i na taj način uvećaju profit, ne mogu da učine ovaj korak bez digitalizacije. Transformacija značajno osavremenjuje procedure, te predstavlja preduslov za saradnju sa svetski priznatim partnerima.
finansijska-ucionica
Novi proizvodi i usluge - Unapređenja koja donose savremeni alati povećavaju učinkovitosti celokupnog preduzeća. Dodatno, osavremenjivanje procesa rada pruža motivaciju zaposlenima, otvara prostor za inovativnost te doprinosi razvoju novih proizvoda i usluga.
finansijska-ucionica
Donošenje odluka na osnovu podataka - Preduzeća koja izvrše digitalnu transformaciju mogu na jednostavan način da pristupe podacima koji ukazuju na trenutne sklonosti potrošača, analiziraju ih i u skladu sa tim prilagode svoje poslovne strategije. Nove tehnologije pružaju uvide u ponašanje kupaca koji su dragoceni za svakog prodavca.
finansijska-ucionica
Bolja saradnja unutar sektora - Digitalizacija nudi ubrzanje osnovnih poslovnih procedura i automazaciju ključnih oblasti, što doprinosi usklađenosti rada i boljoj saradnji različitih sektora unutar firme. Brojna preduzeća koja su već izvršila transformaciju ističu efikasnost i bolju razmenu informacija između resora kao osnovnu prednost novog načina poslovanja.

Trendovi plaćanja za vreme pandemije potpuno su transformisali trgovinu i ubrzali proces digitalizacije malih i srednjih biznisa širom sveta - promene poslovnih modela koje obično zahtevaju višegodišnji rad desile su se u samo nekoliko meseci. Istovremeno, istraživanja pokazuju da će se povećana sklonost potrošača ka digitalnim alatima nastaviti i nakon što pandemija utihne. Za preduzeća iz Srbije važno je da održe korak sa globalnim firmama i svoje poslovanje pripreme za implementaciju inovativnih načina kupovine i plaćanja.

Leksikon finansijskih pojmova

Kreirali smo leksikom finansijskih pojmova koji se odnose na proizvode i usluge koje klijenti najviše koriste i verujemo da će vam biti od koristi kako biste uvećali svoja finansijska znanja i donosili kvalitetnije finansijske odluke. Saznajte više!