Nedelja štednje: najsigurnije je štedeti u banci

četvrtak, 31. oktobar 2019.

 

Nedelja štednje tradicionalno se obeležava u prvoj sedmici novembra i nudi specijalne pogodnosti onima koji žele svoju ušteđevinu da povere bankama. Iako je čuvanje novca na štednom računu najmanje rizično, istraživanja pokazuju da od 1.000 građana u Srbiji, samo dvoje ili troje štedi na taj način. Pretpostavke su da se u slamaricama čuva oko 3,5 milijardi dinara.

Ipak, trendovi u oblasti štednje pokazuju značajan rast. Narodna banka Srbije saopštila je da dinarska štednja u oktobru ove godine iznosi oko 75 milijardi dinara i da je oko četiri puta veća nego krajem 2012. Kamatne stope na dinarsku štednju više su u odnosu na deviznu, pa je tako u poslednjih godinu dana štednja u domaćoj valuti povećana za više od 30 odsto.


Štednja

Najčešći motiv za štednju su neočekivane životne situacije, koje zahtevaju blagovremene reakcije. Čak 73 odsto građana novac čuva za hitne slučajeve. Fleksibilni modeli štednje dozvoljavaju podizanje novca pre isteka oročenja, što omogućava prikladan odgovor na nepredviđene okolnosti, a život čini sigurnijim.

Mudro raspolaganje novčanim rezervama ne samo što doprinosi ličnoj sigurnosti, već pruža i šansu budućim ulaganjima. Kontinuirana štednja pokazala se ispravnom strategijom za realizaciju dugoročnih finansijskih ciljeva. Gotovo 25 odsto građana Srbije mesečno sačuva od šest do 20.000 dinara. Štednjom u banci ostvaruje se lična dobit, ali i vraća novac u tokove privrede, čime se podstiče ekonomski razvoj zemlje.

Vojvođanska banka je sve češće prvi izbor štediša, a ono što je izdvaja od drugih je ponuda krojena po potrebama korisnika. Model štednje oblikovan prema mogućnostima, željama i ciljevima klijenata daje im priliku da bezbrižno planiraju svoju budućnost. Osluškivanje zahteva građana, bezbednost njihovih uloga i sigurnost tradicije poslovanja koja traje više od 150 godina, učinili su Vojvođansku banku pouzdanim partnerom štediša.